Forandring hen imod større kundeværdi i bilindustrien

AdobeStock_678093201

Bits Data leverer omfattende IT-tjenester til Sveriges førende bilforhandlere. På Datadagen 2023 beskrev virksomhedens administrerende direktør Jennie Rassool den aktuelle situation og delte nogle praktiske tips om data og forandring.

Bits Data leverer IT-tjenester til Volkswagen-koncernens forhandlere og værksteder – en opgave, der omfatter at vejlede virksomheden gennem den forandring, der i øjeblikket præger bilindustrien. Hvor det tidligere handlede om at levere systemer til at understøtte værkstedet, er fokus nu på at understøtte forbrugerne og skabe værdi for kunderne.

“Forandringer udløses ikke kun af elektrificering og branchens løfte om bæredygtig mobilitet, men også af vores behov og krav som forbrugere til nye løsninger angående bilejerskab og alt omkring det. I dag ønsker vi ikke at ringe og booke en tjeneste, vi vil booke online. Som forbrugere kommer vi tættere på systemerne, og vi bliver en del af disse systemer,” siger Rassool.

NYE FORRETNINGSMODELLER

Elektrificeringen har betydet, at bilindustrien har mistet omkring 60 % af sin indtjening, fordi nutidens biler ikke skal serviceres på samme måde som tidligere. Disse penge skal tjenes ind et eller andet sted, og derfor bliver det mere interessant for forhandlerne at finde måder at tjene penge på, når produktet/bilen rent faktisk virker. Det betyder, at nye forretningsmodeller dukker op – og forandres – i et hastigt tempo. Derfor er det ifølge Rassool ikke nok at være proaktiv; man skal også være i stand til at reagere hurtigt. Nye tilpasninger skal være skalerbare og kunne rulles ud med kort varsel. Standardisering skal kombineres med reaktion.

“Det er for tidskrævende at lave tilpasninger baseret på individuelle detailhandlere. Den tid er forbi. Det, vi gør nu hos Volkswagen, er at udskifte ERP-systemet – en hjertetransplantation for hele personbilsektoren – og så er vi nødt til at forsvare standarder. For den enkelte, som måske går glip af en bestemt type funktionalitet, kan det være mindre effektivt. Men overordnet set bliver organisationen mere effektiv og helt helt sikkert hurtigere,” siger Rassool.

SAMARBEJDET MED RANDOM FOREST

Bits Data køber infrastruktur og centrale systemer fra andre aktører og foretager derefter forskellige markedstilpasninger til biler, lastbiler og økonomisystemer – og det er også her, processer og data standardiseres. Oven på dette er der et kommunikationslag, en cloud-platform, som gør det muligt at styre, aggregere og udnytte dataene. Random Forest er blevet anvendt til dette formål.

“En succesfaktor for at opnå en langsigtet datadrevet forretning er en analyseløsning, der er beregnet på at gøre det muligt at genbruge organisationens digitale fodaftryk mange gange til flere formål og brugstilfælde. Det kan handle om strategisk indsigt, målsporing eller kapitalisering af AI-muligheder. Det er det motto, vi har brugt til at hjælpe Bits Data med en ny analyseplatform, der holder i fremtiden” , siger Konstantin Ekström, Business Intelligence Consultant hos Random Forest.

TIPS TIL FORVANDLING

Rassool slutter af med at præsentere nogle retningslinjer for Bits Datas eget strategiske arbejde, som kan være nyttige for andre, der går i gang med en forvandlingsrejse:

  • Skab tilpasningsevne og hastighed gennem standardisering (standardiser de centrale systemer, og lav tilpasningerne ovenpå).
  • Byg applikationer baseret på prioriterede behov (lyt til kunderne, kun de kan vide, hvad prioriteterne er).
  • Byg for fremtiden – arbejd for dagen (tænk på, hvordan man kombinerer det gamle og det nye i en kontinuerlig forvandling).
  • Uden data og uden orden i dataene kan man ikke accelerere (indsaml og saml alle data nu, gør det ‘kedelige’ arbejde med det samme).
  • Saml hele kunderejsen (offline- og onlinedata skal kombineres, sæt dig i kundens sted og tænk over, hvad der er brug for).
  • Start med de indlysende applikationer (lad være med at gå amok!)

Kundecase og oplæg fra Datadagen, 2023.

“Forandringer udløses ikke kun af elektrificering og branchens løfte om bæredygtig mobilitet, men også af vores behov og krav som forbrugere til nye løsninger angående bilejerskab og alt omkring det. I dag ønsker vi ikke at ringe og booke en tjeneste, vi vil booke online. Som forbrugere kommer vi tættere på systemerne, og vi bliver en del af disse systemer”

- siger Rassool.

“En succesfaktor for at opnå en langsigtet datadrevet forretning er en analyseløsning, der er beregnet på at gøre det muligt at genbruge organisationens digitale fodaftryk mange gange til flere formål og brugstilfælde. Det kan handle om strategisk indsigt, målsporing eller kapitalisering af AI-muligheder. Det er det motto, vi har brugt til at hjælpe Bits Data med en ny analyseplatform, der holder i fremtiden”

- siger Konstantin Ekström, Business Intelligence Consultant hos Random Forest.

IMG_0858-scaled

Skarmavbild-2024-01-11-kl_-19_24_19

Har du spørgsmål og ønsker du at blive kontaktet af os i 
 Random Forest?