Jämtkraft effektiviserer elhandlen

AdobeStock_633302712-1
Jämtkraft producerer, distribuerer og sælger el fra vedvarende energikilder som sol, vind, vand og skov. Virksomheden er i gang med en omstilling, hvor man går fra at være et traditionelt energiselskab til et fremtidssikret elselskab. Random Forest har spillet en vigtig rolle i det arbejde.

Historisk set har energiindustrien været præget af en lineær forretningsmodel, hvor energi omdannes, transporteres og forbruges. Men de seneste års udvikling har betydet store forandringer, ikke mindst inden for lagring, optimering og handel med el. Priselasticitet har gjort folk mere bevidste om deres forbrug, og mange træffer nu aktive valg som at bruge vaskemaskinen om natten eller lade bilen op når prisen er lavere – samtidig med at de selv kan producere strøm (solceller). Nutidens energisystem skal kunne forsyne både forbrugere og producenter med hurtig og pålidelig information.

BEHOV FOR DATA

Jämtkraft startede med elhandel for tre år siden. Det første skridt var at få bedre vejrdata ind for at forbedre prognoserne, hvilket også resulterede i, at man kunne sætte priser, der var 17 % mere nøjagtige. Efter et stykke tid blev man dog klar over, at der var mange flere datavariabler, som var vigtige for at kunne sætte prisen, optimere driften, vælge tidspunkt for lagring osv. Man havde simpelthen brug for en masse information for at kunne optimere og nå i mål.

SAMARBEJDET MED RANDOM FOREST

Jämtkrafts strategi handler om at kunne flytte energi i tid, form og rum. For at opnå dette er der behov for datacentrering og datadrevne beslutninger. Forudsætningen for effektiv handel med fysisk el er, at flere informationskilder kan samles og analyseres hurtigt:

“Random Forest har hjulpet os med vores tilgang til prissætning af el. Vi bevæger os fra timeafregning til kvartersafregning og i fremtiden til realtidsafregning – og her bliver det meget vigtigt at have de rigtige oplysninger for at kunne sætte den rigtige pris. Random Forest hjalp os ikke kun med at bygge datamodellerne, de trænede os også i at bruge dem og lærte os at bygge dem selv. Så de har været meget generøse i den pædagogiske tilgang,” siger Sandra de Brito, CIO hos Jämtkraft.

Samarbejdet mellem Random Forest og Jämtkraft begyndte i januar 2022:

”Det er en udfordring at opnå gode kortsigtede leverancer, hvor avanceret analyse anvendes for at skabe driftsmæssige fordele, og samtidig have et langsigtet perspektiv, hvor data kan genbruges til flere formål, uden at analyseplatformen kommer til at lide af vokseværk. Ved at vælge en fleksibel grundlæggende lakehouse-arkitektur i skyen – sammen med en høj tillid i samarbejdet – har vi sikret, at vi arbejder smart både på kort og lang sigt,” siger Gustav Rengby, Viceadministrerende direktør hos Random Forest.

“Random Forest har hjulpet os med vores tilgang til prissætning af el. Vi bevæger os fra timeafregning til kvartersafregning og i fremtiden til realtidsafregning – og her bliver det meget vigtigt at have de rigtige oplysninger for at kunne sætte den rigtige pris. Random Forest hjalp os ikke kun med at bygge datamodellerne, de trænede os også i at bruge dem og lærte os at bygge dem selv. Så de har været meget generøse i den pædagogiske tilgang,”

- siger Sandra de Brito, CIO hos Jämtkraft.

”Det er en udfordring at opnå gode kortsigtede leverancer, hvor avanceret analyse anvendes for at skabe driftsmæssige fordele, og samtidig have et langsigtet perspektiv, hvor data kan genbruges til flere formål, uden at analyseplatformen kommer til at lide af vokseværk. Ved at vælge en fleksibel grundlæggende lakehouse-arkitektur i skyen – sammen med en høj tillid i samarbejdet – har vi sikret, at vi arbejder smart både på kort og lang sigt,”

- siger Gustav Rengby, Viceadministrerende direktør hos Random Forest.

MatsLind_JK-Mullberget221006_298

jamtkraft_primar_cent

Har du spørgsmål og ønsker du at blive kontaktet af os i 
 Random Forest?